Historie Handelsgebouw Parallelweg herleeft

vrijdag 2 februari 2018

Sinds kort hangen negen eikenhouten panelen in de hal van het museum. Op ieder paneel is een beroep of ambacht uitgebeeld. De panelen zijn gerestaureerd door de Vlaardinger Martin Koen.

Het fraaie Vlaardingse Handelsgebouw was gelegen op de hoek van de Parallelweg en de Westhavenkade. Stadsarchitect Lodewijk Hermanus Epeüs van Hylckama Vlieg (1870-1919) had het ontworpen. De gemeente Vlaardingen nam de bouw voor haar rekening, maar de inrichting moest door het Vlaardingse bedrijfsleven betaald worden. Zo geschiedde. Vele bedrijven schonken en betaalden fraaie decoraties en kunstwerken. Helaas moest het gebouw in 1957 gesloopt worden vanwege verzakkingen. Een deel van de decoraties en kunstwerken zijn in Museum Vlaardingen terecht gekomen, waaronder negen prachtige in reliëf gesneden eikenhouten panelen. Ze zijn op 14 februari officieel gepresenteerd en toegelicht.

De panelen zijn ontworpen door Willem Coenraad Brouwer (1877-1933), keramist en beeldhouwer, directeur van de N.V. Fabriek van Brouwers Aardewerk, door hem opgericht in 1901 en gevestigd te Leiderdorp. Brouwer was vooral bekend vanwege zijn bouwaardewerk en tuinkeramiek. Hij werkte veel samen met architecten. Om zijn gipsen ontwerpen in eikenhout te laten beeldhouwen, had Brouwer de beeldhouwer Johannes Hirdes (1861-1922) en de modelleur Maarten Zwollo (1867-1928) aangetrokken. Omdat Hirdes ziek werd, nodigde Brouwer de beeldhouwer en medailleur Zwollo te Voorschoten uit om het werk af te maken.

Van de negen panelen hebben wij er acht kunnen identificeren; één nog niet, maar dat hopen wij nog te doen alvorens een boekje over deze panelen uit te geven. Misschien dat de lezers ons op weg kunnen helpen.

Hierna volgen de gegevens per paneel van links naar rechts, zoals ze in het museum hangen (zie foto). We voegen er de gegevens van de vroegere sponsors bij, voor zo ver bekend.

1. Fosfaaterts winnen met een houweel: Amsterdamsche Superphosphaatfabriek te Pernis, later ENCK/Windmill/Hydro Agri Rotterdam, in 1999 beëindigd;

2. Glasblazer: NV. Vereenigde Glasfabrieken, nu Owens-Illinois Inc., met vestigingen in Schiedam, Leerdam en Maastricht;

3. Karnen: Hollandia Melkfabriek (J.M. Wagenaar Hummelinck), nu Nestlé Nederland te Amstelveen;

4. Verzekering: R. Mees & Zoonen te Vlaardingen, nu : R. Mees & Zoonen Assuradeuren B.V. te Rotterdam;

5. Takelen van vaten (rederij): Firma Betz & Van Heijst, later N.V. Handelsonderneming Betz & Van Heijst (gelegen achter het Museum Vlaardingen), in de jaren ’70 beëindigd;

6. Niet geïdentificeerd

7. Suikerraffinaderij: Hollandia Suikerfabriek (door M.G. Wagenaar Hummelinck), via fusie terechtgekomen bij de Centrale Suikerfabriek (CSM), nu Corbion te Amsterdam;

7. Een klinker, werkend aan de voorsteven van een stalen logger (scheepsbouw): werf A. de Jong, nu A. de Jong Groep te Schiedam;

8. Bankwezen: Rotterdamsche Bankvereeniging, via fusies opgenomen in de AMRO, nu ABN AMRO te Rotterdam.