Historische panelen handelsgebouw in handig museumboekje

woensdag 7 november 2018

Onlangs verscheen het boekje ‘Het Vlaardingse bedrijfsleven in beeld’, geschreven door historicus Jan. P van de Voort. Het boekje vertelt over de historische panelen die vroeger in de grote vergaderzaal van het historische Handelsgebouw aan de Parallelweg/Westhavenkade hingen. Op de panelen zijn beroepen te zien als de glasblazer, touwslager en een scheepsbouwer, maar beroepen uit het ook bank- en verzekeringswezen en van rederijen.

Goede herinneringen

Vele Vlaardingers hebben goede herinneringen aan het gebouw, waar ook de Visscherijschool ooit onderdak vond. De gemeente Vlaardingen bouwde het Handelsgebouw op initiatief van het Vlaardingse bedrijfsleven. De ondernemers zorgden voor de afwerking van het interieur, waaronder de houten panelen. De panelen dateren uit de periode 1918-1923. In 1957 werd het Handelsgebouw afgebroken.

Geschiedenis van start tot sloop

In het boekje beschrijft Jan P. van de Voort over de geschiedenis van het Handelsgebouw, van initiatief tot sloop. Hij legt per paneel uit wat de betekenis is en welk bedrijf de gulle schenker is geweest. Het boekje omvat 34 pagina’s, met afbeeldingen van alle panelen. Het is te koop bij Museum Vlaardingen voor € 2,50.

Symbool

De eerste exemplaren van het boekje werden op vrijdag 26 september jl. overhandigd aan wethouders Frans Hoogendijk (Financiën) en Bart de Leede (Cultuur), huidig IKV Ondernemend Vlaardingen voorzitter Hewi Hoogendijk en alle oud-voorzitters van IKV Ondernemend Vlaardingen. Het Handelsgebouw is immers de voorloper geweest van de huidige IKV. “We mogen trots zijn op dit erfgoed”, benadrukte wethouder Hoogendijk. “Het staat symbool voor de verbinding tussen gemeente, bedrijfsleven en cultuur. Ik hoop dat er nog veel meer historie tot leven kan worden gebracht.”