Flardinga

dinsdag 1 augustus 2017

De expositie Flardinga verhaalt over Vlaardingen als belangrijkste nederzetting van Holland in de volle Middeleeuwen.

Dit onderdeel van de vaste expositie begint met de slag bij Vlaardingen in 1018 en eindigt rond 1400. De graaf van West-Friesland Dirk III verslaat in 1018 in de "Slag bij Vlaardingen" een troepenmacht die op hem is af gestuurd door de Duitse keizer Hendrik II. Dirk III vraagt tol aan voorbijkomende schepen, bouwt versterkingen, laat kavels land ontginnen en verstevigt zo zijn macht. Na de overwinning in de Slag bij Vlaardingen is Dirk III helemaal niet meer te stuiten, en zijn zoons zetten het werk voort. Er komt een grafstenen moederkerk, een grafelijk hof en er wordt in de loop van de eeuw een eigen munt geslagen. Vlaardingen is in de elfde eeuw een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste, machtsbases van de graaf. In 1101 verandert de naam van het graafschap veelzeggend in 'Hollant'.

Flardinga is een bloeiende gemeenschap met een internationaal netwerk gelegen op een kruispunt van wegen. Deze economische hoogtij loopt ongeveer honderd jaar na de slag bij Vlaardingen echter langzaam terug. Het gebied wordt geteisterd door overstromingen. Andere plaatsen, zoals Dordrecht, Haarlem en Leiden, groeien sneller en worden steeds belangrijker. Vlaardingen verliest langzaam terrein in de handel op het achterland. De graven van Holland verliezen langzaam hun interesse in Vlaardingen. In 1206 verkopen zij hun hof in Vlaardingen en is Vlaardingen geen hofstad meer. In 1398 staat Vlaardingen in economisch belang en grootte op de 28e en laagste plaats in de rangorde van Hollandse steden.

In 2018 wordt de Slag bij Vlaardingen herdacht. U kunt de voorbereidingen o.a. volgen via de facebookpagina: https://www.facebook.com/slagbijvlaardingen 

Ook het Museum besteedt volop aandacht aan deze herdenking.