Over ons

In  Museum Vlaardingen staat het duurzame evenwicht tussen mens en water centraal. Het verhaal over Vlaardingen, de regio en de wisselwerking tussen mens en water gaat duizenden jaren terug, maar krijgt ook nog elke dag verder vorm. Het is een verhaal over mensen die pionieren en overwinnen, die moeten vechten tegen rampen en ellende, die samen meer bereiken dan alléén en elkaar opvangen als dat nodig is. Het verhaal gaat over vissers en de visserij, met zijn schepen en typische gebruiken. Het gaat over de bedrijvigheid in de Delta, de bron van werkgelegenheid en welzijn. En over het ontstaan van, en de dynamiek in de kleurrijke samenleving aan de rand van het water. Een tentoonstelling over de visserij in de schilderkunst past goed binnen deze profilering.

Naast een uitgebreide collectie van materiaal dat is gerelateerd aan de Noordzeevisserij beschikt het museum ook over bodemvondsten en andere voorwerpen die te maken hebben met de geschiedenis van de stad. De vaste collectie omvat onder andere scheepsmodellen, een haringsjees en de oudste boomstamkano van Nederland.

De oudste nog zeilende haringlogger van Nederland, de ‘VL92 Balder’ maakt deel uit van de collectie van het museum.