Viering 100 jaar kiesrecht in Vlaardingen tijdens Agneta-lezing

100 jaar Vrouwenkiesrecht in Vlaardingen

woensdag 15 januari 2020

Het credo ‘100 jaar Vrouwenkiesrecht moet ook in Vlaardingen gevierd worden’ hing sluimerend in de lucht van Museum Vlaardingen tijdens de Agnetalezing op 9 maart 2019. Dankzij dit evenement ter ere van internationale vrouwendag vond een groep vrouwen afkomstig uit diverse Vlaardingse maatschappelijke en politiek organisaties elkaar en het gevolg was een creatieve explosie: ‘Laten we afspreken en aan de slag gaan!’ En zo werd de Werkgroep 100 jaar Vrouwenkiesrecht Vlaardingen geboren.

Het meest tastbare resultaat van deze werkgroep is het Zij-Schrift. In samenwerking met de historische vereniging Vlaardingen is deze speciale editie van het Tijd-Schrift tot stand gekomen. Onder leiding van Ellen Boonstra hebben de leden van de werkgroep een overzicht gemaakt van de gevolgen van 100 jaar vrouwenkiesrecht in de stad Vlaardingen.

Op zondag 8 maart 2020, tijdens de Agnetalezing, zal het Zij-Schrift worden gepresenteerd. Het belooft een bijzondere middag te worden. Een historisch overzicht van 100 jaar vrouwen in de Vlaardingse politiek zal de revue passeren. Wie was de eerste vrouw op een Vlaardingse kieslijst? Wanneer kwam de eerste vrouw in de Vlaardingse gemeenteraad? Wie was de eerste vrouwelijke wethouder? Ook zal er aandacht zijn voor de verhalen van maatschappelijk en politiek actieve vrouwen, die hun wortels ver buiten Vlaardingen hebben liggen. Tenslotte zal er een groep Vlaardingse jongeren met behulp van moderne media hun visie tonen op de gevolgen van 100 jaar Vrouwenkiesrecht.

Het programma wordt muzikaal afgesloten door de dames van het koor Uit Volle Borsten. Met een hapje en een drankje kan er vervolgens nog even nagepraat worden.

De Agnetalezing begint om 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur). Het programma zal rond 16.30 uur worden afgesloten.

Bijschrift afbeelding:
Een groep sociaaldemocratische vrouwen uit Vlaardingen probeert stemmen te winnen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer (1918): Stemt Rood! (Bron: Stadsarchief Vlaardingen, Atlas Hi 2002 1918)