Binnenkomst Nieuwe Haring was opening Haring- en Bierfeest.

woensdag 17 juli 2019

Op vrijdag 28 juni 2019 was het jaarlijks, door de Vrienden georganiseerde, evenement van de binnenkomst van de nieuwe haring de openingsact van het Haring- en Bierfeest. Burgemeester A.M.M Jetten werd door voorzitter M.C. Tiemens-Idzinga met een koets op het stadhuis opgehaald.

Onder muzikale begeleiding van de Vlaardingse Haringkoppen reed de koets naar de Westhavenkade alwaar de inzittenden getuige waren van de binnenkomst van de Balder. Enthousiast werd door het vele publiek naar de bemanning gezwaaid.  Zo ook door de in klassieke dracht gestoken vrouwen en kinderen van de schepelingen.

Eenmaal voor de wal werd het eerste vaatje Hollandse Nieuwe snel gelost en ter keuring van de inhoud geopend. Ook dit jaar bleek de kwaliteit weer méér dan voortreffelijk te zijn.

De handelingen in het, voor het museum gehouden, historische kijkspel werd aan het publiek uitgelegd door M. Thurmer. Zo werd ook uitleg gegeven over het aanbieden van de Koninginnenharing in het verleden.

De burgemeester reed dit jaar met de koets met het tonnetje Koninginnenharing naar de Schiedamseweg waar zij feestelijk door bewoners van het Herman Frantsenhuis werd ontvangen. De meegenomen groene lekkernijen werden door haar en de voorzitter van de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen aan de bewoners van het huis gepresenteerd.

Dankzij de inzet van de vrijwilligers van diverse organisaties zoals die van het Museum, de Balder en de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen kunnen we terugkijken op een een geslaagd project.

Foto en tekst: Willem Zwikker.