De Balder op reis - Waar waren wij in 2018?

woensdag 5 december 2018

Sinds de restauratie van de VL92 Balder bezoeken wij jaarlijks in het zomerseizoen een aantal evenementen. Dit jaar zijn we o.a. bij de Menheerse Havendag geweest. Ook waren we in bij de binnenkomst van de nieuwe haring in Scheveningen en Vlaardingen en bij een festiviteit in Hellevoetsluis. Ook tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam mochten we vele bezoekers ontvangen.

Dit jaar was er ook een bijzonder evenement waar wij onze opwachting konden maken en dat was het tweejaarlijkse evenement Dordt in stoom. Op vrijdag vertrokken wij uit Vlaardingen om in de middag aan te komen in Dordrecht. Nu zitten wij met lage wintertemperaturen, maar in mei waren de temperaturen al boven de 25 graden, dus ideaal weer om eens langs alle schepen, stoommachines etc. te slenteren. Wat was het druk en ook aan boord bij ons geen gebrek aan belangstelling!

De week opvolgend aan dit evenement was het plan om met de nieuwe zeilen te gaan proefvaren, dus op maandagmorgen vertrek uit Dordt om naar Hellevoetsluis te varen. De dinsdag erop vertrok een aantal auto’s uit Vlaardingen met de diverse bemanningsleden, bestuursleden enz. richting Hellevoetsluis. Enkele diehards hadden overnacht en zouden die week ook aan boord blijven. Nadat wij ons ingescheept hadden arriveerde ook de fa. Gebr. Hop met drie man, om ons die dag te assisteren bij het zetten en trimmen van de zeilen. Niet veel later voeren wij midden op het Haringvliet en werd alles in gereedheid gebracht om de zeilen te hijsen. Met vereende krachten werden de zeilen gehesen, gestreken, gehesen etc. om ze in de juiste stand te zetten. Uiteindelijk zeilden wij! Enkele belangstellende zeilers kwamen om ons heen varen en maakten daarvan prachtige opnamen - helaas zijn die nooit tot ons gekomen. In het magazine de Spil leest u meer over onze avonturen met de Balder.