Mooie schenking voor Museum Vlaardingen

viertal schilderijen van Arij Pleijsier

dinsdag 16 april 2019

Precies 200 jaar geleden, op 16 april 1819, werd kunstenaar en schilder Arij Pleijsier geboren in Vlaardingen. Hij liet eennalatenschap achter met schilderijen, kunst en aquarellen, waaronder veel marinetaferelen en stads- en rivierlandschappen. Zijn schilderijen bevinden zich in vooraanstaande musea in Nederland en het buitenland. Museum Vlaardingen bezit al een monumentaal werk van Pleijsier, daar komen er nu vier bij. De schilderijen die nu aan de collectie van Museum Vlaardingen worden toegevoegd, hebben eveneens de visserij en strandgezichten als onderwerp. Zij passen daarom ook goed in het profiel van het museum, waar ‘Leven met water: vroeger nu en later’ centraal staat.

 

Léanne Selles, directeur van Museum Vlaardingen, is verheugd over de schenking: “Arij Plejisier is een belangrijke Vlaardingse schilder, die helaas in de vergetelheid is geraakt. Het is fijn dat Museum Vlaardingen nu over een bescheiden, maar mooie collectie Pleijsiers beschikt. Bovendien past het genre goed bij het museum. Met de vijf schilderijen in ons bezit bereiden we een tentoonstelling voor, waarbij we ook bruiklenen uit binnen- en buitenland aanvragen. Met deze tentoonstelling hopen wij deze Vlaardingse schilder meer bekendheid te geven.”

 

Museum Vlaardingen is Trevie B.V. en Fonds Museum Vlaardingen erg dankbaar voor de schenking. De schilderijen zijn van 17 april t/m 12 mei 2019 te bezichtigen in het museum. In 2020, als het museum 100 jaar bestaat, is er eenoverzichtstentoonstelling over Arij Pleijsier gepland. Het museum gaat meer kunsttentoonstellingen organiseren. De tentoonstelling over Arij Pleijsier sluit mooi bij de aankomende tentoonstellingen ‘Schoon aan de haak, Schilderachtig vissersleven’ en ‘Jongkind onderweg, An artist born’ aan.