Vrede verbindt verschil - Vredesweek met (politiek) tekenaar Len Munnik

17 september tot en met 10 oktober 2020

maandag 14 september 2020

De expositie ‘Vrede verbindt verschil’ toont 40 IKV/PAX vredesweek-affiches door Len Munnik en is een initiatief van de Vlaardingse PAX Ambassade Stad van de Vrede, in het kader van de Vredesweek 2020. De 40 tekeningen geven een beeld van werken aan vrede en veiligheid in de afgelopen 40 jaar.

In Amsterdam en Den Haag kwamen begin jaren 80 honderdduizenden demonstranten op de been om te protesteren tegen de plaatsing van kernwapens. Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen uit Nederland, dat was in die beginperiode de leus van het IKV, het Interkerkelijk Vredesberaad, dat nu PAX heet. PAX zet zich in voor vrede, verzoening en gerechtigheid in de wereld.

Teunis Leonard (Len) Munnik (Hengelo, 29 augustus 1945) is een Nederlandse cartoonist, illustrator en politiek tekenaar. Zijn vader, die in 1944 een tijdje in Kamp Amersfoort zat wegens illegale activiteiten, heeft met de harde praktijken van Kotälla, die bekend stond om zijn wreedheid, kennisgemaakt. Na de bevrijding woonden er een paar Canadese soldaten bij hen in. Twee ervan heetten Len en één werd een goede vriend van zijn ouders. Len is naar hem vernoemd.

Len studeerde aan de grafische school. Daarna kreeg hij een baan als vormgever in een drukkerij in Vlaardingen en ging vervolgens als freelance-tekenaar aan de slag. Len tekent onder meer voor dagblad Trouw. Lange tijd woonde hij bij de Oosterkerk (nu Windwijzer) aan de Schiedamseweg. Vlaardingse maatschappelijke organisaties deden regelmatig een beroep op hem om voor een actie een cartoon te tekenen. Zelden werd voor niets op zijn deur geklopt. Naast zijn werk voor Trouw en voor Opzij, tekent Len voor verschillende politieke en maatschappelijke organisaties zoals Stichting Wakker Dier, de Dierenbescherming, de SP, de Partij voor de Dieren, de vakbonden CNV en FNV, en voor de Triodos Bank. Hij illustreerde ook een aantal kinderboeken. In 1989 won Len de Ton Smits Penning en in 1996 de Inktspotprijs.