Wethouders nemen boekje historische panelen Handelsgebouw in ontvangst

vrijdag 28 september 2018

In aanwezigheid van vrijwel alle oud-voorzitters van IKV Ondernemend Vlaardingen, namen wethouders Frans Hoogendijk (Financiën) en Bart de Leede (Cultuur) en huidig IKV Ondernemend Vlaardingen voorzitter Hewi Hoogendijk in Museum Vlaardingen een boekje in ontvangst over de gerestaureerde houten panelen uit het voormalige Handelsgebouw: Het Vlaardingse bedrijfsleven in beeld.

De houten panelen waarover het boekje vertelt, hingen in de grote vergaderzaal van het historische Handelsgebouw op de hoek van de Parallelweg/Westhavenkade. Ze dateren uit 1918-1923. Vele Vlaardingers hebben goede herinneringen aan het gebouw, waar ook de Visscherijschool ooit onderdak vond. De gemeente Vlaardingen bouwde het Handelsgebouw op initiatief van het Vlaardingse bedrijfsleven. De ondernemers zorgden voor de afwerking van het interieur, waaronder de houten panelen. Te zien zijn beroepen als de glasblazer, touwslager en een scheepsbouwer, maar ook banken, het verzekeringswezen en rederijen zijn vertegenwoordigd. In 1957 werd het Handelsgebouw afgebroken.

“We mogen trots zijn op dit erfgoed”, benadrukte wethouder Hoogendijk. “Het staat symbool voor de verbinding tussen gemeente, bedrijfsleven en cultuur. Ik hoop dat er nog veel meer historie tot leven kan worden gebracht.” Hewi Hoogendijk, voorzitter van IKV Ondernemend Vlaardingen, onderstreepte het belang van de samenwerking tussen het lokale bedrijfsleven en Museum Vlaardingen. “En nog steeds stimuleren bedrijven ook het beroepsonderwijs”.

Het boekje is geschreven door Jan. P van de Voort, wetenschappelijk medewerker bij Museum Vlaardingen. Hij beschrijft de geschiedenis van het Handelsgebouw van initiatief tot sloop en legt per paneel uit wat de betekenis is en welk bedrijf het heeft geschonken. Het boekje omvat 34 pagina’s, met afbeeldingen van alle panelen. Het is te koop bij Museum Vlaardingen voor € 2,50.