Wij kunnen uw steun nu goed gebruiken

donderdag 16 april 2020

Voor Museum Vlaardingen komt de Coronacrisis op een bijzonder vervelend moment. Eind 2018 kende de gemeente het museum een eenmalige extra subsidie toe, bedoeld om een ‘vliegwieleffect’ te laten ontstaan, waardoor het museum als het ware gerevitaliseerd zou worden.  Met een aantrekkelijk en afwisselend programma van tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten voor verschillende doelgroepen nam in 2019 de zichtbaarheid, en daarmee het bezoekersaantal, na jaren eindelijk weer toe.  Ook was het museum steeds beter in staat om, naast de gemeentelijke subsidie, financiering uit andere bronnen te verwerven, zoals van sponsoren en fondsen, en via verhuuractiviteiten.

Maar het ziet er naar uit, dat we door de Coronacrisis in een zware economische crisis zullen belanden. Zoals het er nu voorstaat, komt het museum niet in aanmerking voor de steunmaatregelen van de regering, ook niet voor het speciale pakket maatregelen voor de culturele sector. Ook is het nog maar de vraag hoe het zal gaan met de bezoekers als het museum op enig moment weer open mag. En niet alle tentoonstellingen en activiteiten, die we voor de rest van dit jaar gepland hadden, zullen door kunnen gaan, waardoor het weer lastiger wordt om externe financiering te vinden. Dit alles zal er vermoedelijk voor zorgen, dat het eerdergenoemde vliegwiel (voorlopig) stil komt te vallen…..

Maar we willen niet bij de pakken neer gaan zitten! Museum Vlaardingen heeft in de afgelopen 100 jaar wel vaker voor grote uitdagingen gestaan! Ook nu zullen we met creativiteit en inventiviteit deze crisis te boven komen.

Zoals gezegd proberen we op andere, digitale manieren, zo veel mogelijk zichtbaarheid te genereren. We denken na over hoe we in en om het museum de anderhalve meter-maatschappij kunnen toepassen. We kijken creatief naar onze tentoonstellingsplanning, om hier toch zoveel mogelijk van door te laten gaan binnen de beperkende maatregelen.  En we denken na over hoe we ons prachtige gebouw op andere manieren kunnen inzetten, bijvoorbeeld om de anderen te helpen bij het veilig en verantwoord uitoefenen van hun werkzaamheden.

U kunt ons daarbij helpen! Word vriend of partner van het museum, of steun ons met een eenmalige bijdrage. Met uw steun kan het museum sterker uit deze crisis komen! Bedankt!