Als de lichtjes weer eens branden gaan. Muziek van de bevrijding

15 maart t/m 7 juni 2020

In verband met de Coronacrisis is de tentoonstelling op dit moment helaas niet te bezoeken. Wilt u toch een sneak preview van de tentoonstelling, bekijk dan het filmpje op onze Facebookpagina

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd na vijf jaar Duitse bezetting. Sindsdien kunnen en mogen wij in vrijheid leven. Vrij zijn betekent onder meer de mogelijkheid hebben om binnen de grenzen van het internationaal recht je gedachtes en gevoelens tot uitdrukking te brengen. Muziek is als kunstvorm hiervoor uitermate geschikt, maar hoe klonk de bevrijding? Tegenwoordig zijn het vooral de beelden van de rijkversierde straten, de optocht met praalwagens en zingende en dansende mensen op de pleinen die in ons collectief geheugen gegrift zijn. Minder bekend is op welke muziek de mensen in 1945 hun blijdschap en vreugde tot uiting brachten.

Van 14 maart tot en met 7 juni 2020 viert Museum Vlaardingen de vrijheid met muziek van de bevrijding. De tentoonstelling Als de lichtjes weer eens branden gaan! Muziek van de bevrijding toont de rijk geïllustreerde bladmuziek van de bevrijdingsliederen uit de collectie van het Streekmuseum Jan Anderson. De prachtig vormgegeven omslagen vormen niet alleen bijzondere kunstobjecten, maar vertellen ons ook meer over de tijdsgeest van de periode tijdens de oorlog en na de bevrijding. De zeggingskracht van deze uitzonderlijke deelcollectie wordt ondersteund door enkele in het oog springende objecten, zoals het dagboek van Nico Bergwerf en authentieke muziekinstrumenten. Ook kunnen bezoekers op zaal de muziek tot leven brengen door de bladmuziek zelf uit te voeren op de piano die in het museum is neergezet.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Trevie BV, Fonds Schiedam Vlaardingen, Stichting Elise Mathilde Fonds, De Groot Fonds en Deltapoort Donatiefonds,

Vanwege het Eurovisiesongfestival in Rotterdam in mei 2020 zal er speciale aandacht zijn voor de in Vlaardingen geboren musicus Dolf van der Linden. Als dirigent begeleidde hij twee winnende inzendingen van Nederland: Net als toen van Corry Brokken in 1957, en ’n Beetje van Teddy Scholten in 1959. Maar meer bekendheid kreeg Van der Linden als vader van het Metropole Orkest. In augustus 1945, drie maanden na de bevrijding, kreeg hij de opdracht van Radio Herrijzend Nederland om een amusementsorkest te formeren. Op 25 november 1945 trad het Metropole Orkest voor het eerst op om aan de luisteraars de klanken van de bevrijders te brengen.

Dirigent Dolf van der Linden, 6 augustus 1973. Collectie Nationaal Archief.