28 juni 2019: Binnenhalen Hollandse Nieuwe in Vlaardingen door VL 92 de Balder

Het binnenbrengen van de ‘Hollandse nieuwe’ gebeurt op authentieke wijze door het in Vlaardingen aan wal brengen van het eerste vaatje haring vanaf de Balder, VL92. Deze voor Vlaardingen historische en culturele beleving wordt ook dit jaar door de Vrienden georganiseerd en vindt plaats op vrijdag 28 juni, eind van de middag, voorafgaand aan de opening van het Haring en Bierfeest aan de Westhavenkade, tegenover Museum Vlaardingen.

Om 17.00 start (gelegenheids)shantykoor de Baldermannen met de muzikale omlijsting. Rond 17.30 zal de Balder de Oude Haven binnen varen. Tegelijkertijd wordt de burgemeester met de haringsjees opgehaald bij het stadhuis en gaat daarna, met muzikale omlijsting van de Haringkoppen, richting Westhavenkade waar ook de Balder zal afmeren.

Nadat de eerste haring is gekeurd en de schipper, de walbaas en de reder allemaal tevreden zijn zal de burgemeester het Haring en Bierfeest officieel openen.

Vervolgens gaat de burgemeester met de haringsjees richting de Schiedamseweg waar ze de haring zal overhandigen aan de vertegenwoordiger van de Stichting Herman Frantsenhuizen.

De Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen hoopt u allemaal te kunnen begroeten op de kade om te genieten van dit authentieke Vlaardingse schouwspel, en natuurlijk ook van haring en bier!