22 mei: Symposium visserijgeschiedenis in digitale tijdperk

Op woensdag 22 mei organiseren Museum Vlaardingen en Stadsarchief Vlaardingen over onderzoek naar de geschiedenis van de visserij in het digitale tijdperk.

De aanleiding voor dit symposium is tweeledig. Enerzijds willen wij aandacht besteden aan het feit dat een belangrijk deel van de Vlaardingse kranten (1804, 1869-1950), waaronder de Visserijcourant, en diverse visserijgerelateerde tijdschriften (1894-1950) onlangs via Delpher (Platform Digitale Publicaties) digitaal beschikbaar zijn gekomen. Deze bronnen zijn een mer à boire voor de onderzoeker en liefhebber van de (gehele) Nederlandse visserijgeschiedenis. Tegelijkertijd nemen wij op deze dag officieel afscheid van Dr. Jan van de Voort als vrijwilliger van Museum Vlaardingen. Jan heeft jarenlang een grote rol van betekenis gespeeld voor zowel Museum Vlaardingen als het onderzoek naar de visserijgeschiedenis in het algemeen. Recent nog was hij initiatiefnemer van de digitalisering van de Vlaardingse kranten voor Delpher en voor de digitalisering van het Nederlands Visserijregister, dat later dit jaar online beschikbaar komt.
Wij hebben een aantal prominente sprekers bereid gevonden een bijdrage aan dit symposium te leveren. Na afloop van het inhoudelijke programma biedt Museum Vlaardingen een informele afscheidsborrel aan voor Jan.

Datum & tijd: Woensdag 22 mei 2019, 14.30 – 18.30 uur
Locatie: Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54, 3131 AG Vlaardingen

Aanmelden voor het symposium graag voor 19 mei via dit formulier.
Het is ook mogelijk om alleen de afscheidsborrel voor Jan bij te wonen (vanaf 17.00 uur), dit kunt u aangeven op het aanmeldformulier.

Van de lezingen die worden uitgesproken tijdens het symposium zal een gelegenheidsbundel worden samengesteld, die zal worden aangeboden als afscheidscadeau aan Jan van de Voort. Als u wilt bijdragen aan dit cadeau kunt u dit aangeven op het aanmeldformulier. Wij vragen hiervoor een financiële bijdrage van € 10,00. Dit bedrag kunt u overmaken op NL 20 INGB 0004 3374 03 ovv Jan van de Voort. Uw naam zal in de bundel worden opgenomen, zodat dit voor Jan een mooie herinnering aan zijn afscheid zal zijn. De bundel zal na verschijning aan u worden toegezonden.

Dagvoorzitter: Drs. Frank de Hoog, Conservator Museum Vlaardingen

14.45: Ontvangst

15.00 Welkom
Drs. Léanne Selles, Directeur Museum Vlaardingen