Edu_banner3

Educatie

Museum Vlaardingen zet de deuren wijd open voor het onderwijs! Jaarlijks verwelkomen wij honderden leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Onze educatieprogramma’s sluiten aan bij de tijdvakken van geschiedenis en zijn gebaseerd op onderzoekend leren. 

Hieronder vindt u het onderwijsaanbod voor schooljaar 2019-2020. Neem voor meer informatie of vragen contact op met Annet van der Vat, educatiemedewerker
(educatie@museumvlaardingen.nl of (010)434 8722.

Schoon aan de Haak, schilderachtig vissersleven

Op school bereiden de leerlingen zich met een werkboekje voor op het bezoek aan het museum.  Samen met de educatiegids onderzoeken ze in het museum schilderijen die in de 18de eeuw gemaakt zijn door beroemde schilders als Mesdag, Israels en Blommert. Ze kijken hoe de vissers werkten en hoe hun kinderen leefden. Door middel van actieve opdrachten gaan de leerlingen zelf aan de slag en ervaren ze hoe anders het leven van kinderen in de 19de eeuw was.

Niveau: groep 5
Duur: 60 minuten museumles, 30-45 minuten voorbereidende les
Kosten: gratis voor scholen die deelnemen aan Vlaardingse schatten, overige groepen betalen € 50,- (max. 32 leerlingen en 8 volwassenen, entree is gratis).
Periode: 8 september t/m 8 november 2019
Reserveren: via educatie@museumvlaardingen.nl. Het programma is te boeken van dinsdag t/m vrijdag (10.00 - 14.00 uur), op basis van beschikbaarheid van het educatieteam.

 

Arm en rijk. Leven in het Huis met de Lindeboom

De educatiegids neemt de leerlingen mee langs alle rangen en standen uit de 18de eeuw, de Gouden Eeuw van de Vlaardingse handel. Wie woonden er 250 jaar geleden in het Huis met de Lindenboom? De leerlingen gaan op zoek naar Abraham van der Linden en zijn vrouw Agneta en krijgen daarbij hulp uit onverwachte hoek.

Duur: 60 minuten in het museum
Kosten: € 50,- (max. 32 leerlingen en 8 volwassenen, entree is gratis).
Reserveren: via educatie@museumvlaardingen.nl. Het programma is te boeken van dinsdag t/m vrijdag (10.00 - 14.00 uur), op basis van beschikbaarheid van het educatieteam.

 

Van hout naar goud!

Dit programma begint met een voorbereidende les op school. Bij aankomst in het museum gaan de leerlingen met een educatiegids in twee groepen op reis door de geschiedenis. Samen ontdekken ze de prehistorische Vlaardingencultuur, Romeinen in de Delta en het middeleeuwse Flardinga. Het bezoek sluit af met een gezamenlijke verwerkingsopdracht, die de leerlingen in het museum of in de klas kunnen maken.

Niveau: Groep 4 t/m 6
Tijdvakken: Jagers en Boeren, Grieken en Romeinen, Monniken en Ridders, Steden en Staten.
Duur: 60-75 minuten in het museum en 30-45 minuten in de klas.
Het programma bevat een docentenhandleiding en digitaal lesmateriaal.
Kosten: € 50,- (max. 32 leerlingen en 8 volwassenen, entree is gratis).
Reserveren: educatie@museumvlaardingen.nl  o.v.v. een voorkeursdatum. Het programma is van dinsdag t/m vrijdag (10.00 - 14.00 uur), op basis van beschikbaarheid van het educatieteam.

 

De Roep van de Zee

Leerlingen krijgen een inkijkje in het leven op zee, vanuit verschillende perspectieven: de visvangst en de handel, maar ook de gevaren en de nabijheid van de dood. Na een interactieve rondleiding door het museum volgen leerlingen een theatrale workshop. Ze gaan in groepjes aan de slag met een mystery box, maken hun eigen toneelstuk en presenteren dat in het theater van het museum.

Niveau: Groep 7/8
Tijdvakken: Burgers en stoommachines, Wereldoorlogen, Televisie en Computers Duur: 75 minuten in het museum
Kosten: € 50,- (max. 32 leerlingen en 8 volwassenen, entree is gratis).
Reserveren: educatie@museumvlaardingen.nl  o.v.v. een voorkeursdatum. Het programma is van dinsdag t/m vrijdag (10.00 - 14.00 uur).

 

Waterdicht?!

Nog tot november 2019 is  de tentoonstelling Waterdicht?! te bezoeken. Een interactieve tentoonstelling die vooral geschikt is voor kinderen van 9 t/m 12 jaar, maar ook heel leuk is voor jongere kinderen vanaf een jaar of zes. Kinderen leren er spelenderwijs over de waterkringloop, waterschaarste en duurzaam watergebruik. De tentoonstelling is leuk om te bezoeken met de klas of BSO. Bij dit bezoek kunnen wij u en de groep kinderen laten begeleiden door een rondleider, deze begeleidt de doe-opdrachten en er kunnen 6 verschillende waterproefjes gedaan worden. De kosten voor de rondleider zijn € 25,- voor maximaal 20 kinderen. De kinderen en de begeleiders hebben dan gratis toegang tot het museum. Gaat u liever zelf met de kinderen op onderzoek uit dan is dat ook mogelijk. De proefjes kunt u dan niet doen, de doe opdrachten en het werkboekje wél. De kinderen hebben gratis toegang, de begeleiders betalen de normale toegangsprijs (€ 6,50). Van te voren reserveren is bij beide opties noodzakelijk. 

 

Rondleiding op maat

We denken graag mee met docenten om onze collectie te laten aansluiten bij het onderwijsprogramma, bijvoorbeeld voor een themaweek of project. Naast archeologische en middeleeuwse schatten vertelt het museum persoonlijke verhalen van zee- en ambachtslui en rijke handelaren. Ook recente ontwikkelingen zoals de milieuproblematiek en de komst van de overslaghavens komen aan bod. Het brede historische beeld van Vlaardingen biedt tal van aanknopingspunten voor de geschiedenisles.

Niveau: Groep 1 t/m 8 / Voortgezet onderwijs (onderbouw)
Tijdvakken: Variabel
Duur: 60-75 minuten in het museum.
Kosten: € 75,- (max. 32 leerlingen en 8 volwassenen, entree is gratis)
Reserveren: Via educatie@museumvlaardingen.nl. Datum in overleg en op basis van beschikbaarheid van het educatieteam.

 

Kinderen

Wist u dat kinderen en jongeren t/m 18 jaar gratis naar Museum Vlaardingen kunnen? Zij betalen ook geen entree om een kijkje te nemen op de haringlogger VL92 Balder, die aan de kade voor het museum ligt. Kom dus vooral langs met het hele gezin! We organiseren diverse activiteiten in de weekenden en in de schoolvakanties. Kijk in de agenda voor het actuele aanbod of volg ons op Facebook.

 

Huisregels

Wilt u met uw klas het musuem bezoeken? Wij vragen u vriendelijk om voor uw bezoek aan het museum onze Huisregels Scholen Museum Vlaardingen door te nemen.

 

Kinderfeestje

Ben je tussen de 6 en 12 jaar en houd je van ridders en jonkvrouwen? Kom dan je verjaardag vieren in het museum! Laat ons weten op welke dag je wil komen en hoeveel vriendjes en vriendinnetjes je meebrengt. Rondom onze familietentoonstelling organiseren we kinderfeestjes op maat. Neem voor meer informatie en prijzen contact op met Annet van der Vat, educatiemedewerker educatie@museumvlaardingen.nl  of (010) 434 8722.