Nu te zien

Westhavenkade in beeld

4 oktober tot en met 26 januari

Met de opening van het nieuwe metrostation herneemt de Westhavenkade haar plek als belangrijke toegangsweg naar het centrum van de stad. Vanouds was de westzijde van de Oude Haven de belangrijkste kade. Hier stonden de oudste visserijpakhuizen en rederswoningen, meerden de vissersschepen aan en vonden de voornaamste activiteiten rondom de haringvisserij plaats. Niet zonder reden stond de Westhavenkade in de 18de en 19de eeuw bekend als de ‘Hoofdkade’ of ‘Steenenkade’ om het onderscheid te maken met de oostzijde van de haven die relatief onbebouwd was en uit een aardenwal bestond.

Tentoonstelling Westhavenkade in Beeld in het Museum Vlaardingen

Waar het ooit een drukte van belang was, overheerst nu de rust in deze straat. Veel bedrijven als haring- en zoutgroothandel Warmelo & Van der Drift en rederij Kwakkelstein hebben de Westhavenkade verlaten. De monumentale panden, waarvan de bovenzijde nog vrijwel authentiek is, zijn slechts stille getuigen van het visserijverleden van de stad. Toch blijft het gezicht op deze gebouwen aan de westzijde van de Oude Haven met de toren van de Grote Kerk op de achtergrond beeldbepalend voor Vlaardingen. In de presentatie Westhavenkade in beeld laat Museum Vlaardingen zien hoe kunstenaars in heden en verleden dit karakteristieke stadsgezicht hebben vastgelegd.

Bijschrift: Panden van haring- en zoutgroothandel Warmelo & Van der Drift aan de Westhavenkade. Acrylschilderij door Jan Prins, 2011