Visserij was altijd een belangrijke bron van inkomsten voor de inwoners van Vlaardingen. Vanaf de 17e eeuw groeit de Vlaardingse haringvloot uit tot de grootste van de wereld. Vooral in de 19e beleeft de Vlaardingse visserij een enorm bloeiperiode, als het brood bijna letterlijk uit het water lijkt te komen.
‘Haring uit Vlaring’ is dan ook een begrip. Wist je bijvoorbeeld dat ‘Vlaggetjesdag’ van oorsprong een Vlaardings feestje was, en dat lange tijd het eerste vaatje haring met een haringsjees vanuit Vlaardingen naar het paleis van de Koning werd gebracht? Deze, en andere tradities rondom de Hollandse Nieuwe staan centraal in de tentoonstelling.
Altijd te zien
Maar je ontdekt in de tentoonstelling ook alles over de ontwikkeling van Vlaardingen als handels-, visserij- en koopvaardijstad. Vooral de verhalen, belevenissen en geschiedenissen van de mensen, die bij de visserij en koopvaardij betrokken waren, staan centraal. Ontmoet Ary Hoogendijk Jz., reder, ondernemer en schrijver. Maak kennis met visionair Adrian Eugène Maas, die de logger in Nederland als vissersschip introduceerde en Jacob van der Wint, die in de achttiende eeuw de vissersvloot van de ondergang heeft gered. Of sta stil bij Maarten Verkiel, die nooit van zee is teruggekeerd.
Het is nog maar ruim tien jaar geleden dat geschiedenis van de Vlaardingse visserij, met de beëindiging van de werkzaamheden van haringverwerkingsbedrijf Warmelo & Van de Drift, echt ophoudt. Maar Museum Vlaardingen, gehuisvest in de pakhuizen die bij dit bedrijf hoorden, houdt de geschiedenis levend.
Wandel door Vlaardingen en ontdek de sporen van de visserijgeschiedenis langs de oude haven en op andere plaatsen in de stad, zoals de Visbank en de Touwbank. Voor het museum ligt de VL 92 Balder afgemeerd, de laatste nog varende haringlogger van Nederland. Dit schip uit 1912 is eigendom van het museum en op donderdagen en zaterdagen open voor bezoek. www.zeilloggerbalder.nl
Mooie plek voor familie uitje, spel plek voor kinderen, goed om te bezoeken.
16 november t/m 5 december 2024
Museum Vlaardingen, Stadsarchief Vlaardingen en Streekmuseum Jan Anderson staan met een digitale tentoonstelling stil bij 80 jaar Geuzenverzet.
Museum Vlaardingen en Stadsarchief Vlaardingen hebben het Vlaardingse leven tijdens de pandemie voor de toekomst vastgelegd.