Rijnmondiaal #2

Museum Vlaardingen opent haar deuren voor hedendaagse kunst uit de regio. Na het eerdere succes in 2022 start begin juli Rijnmondiaal #2. Een tentoonstelling van hedendaagse, eigenzinnige kunst met klinkende namen uit de regio en uit de eigen stad.

Rijnmond

Ofschoon de Rijn niet bij Rotterdam in zee uitmondt, heeft de monding van de rivier hier wel naam gemaakt. De Deltametropool; stadsregio Rotterdam, vaak Rotterdam-Rijnmond genoemd, behoort met Europoort en Botlek tot het meest geïndustrialiseerde deel van Nederland. In de regio Rijnmond vinden voortdurend veranderingen plaats in industrie, bevolkingsopbouw en ruimtelijke ordening. 

“Die stad komt nooit af” (Jules Deelder)

Kunst uit Rijnmond doet van zich spreken

Rijnmond is ook een plek waar cultuur goed gedijt in musea, theaters en concertzalen. Het biedt een goed klimaat voor kunstenaars. De in de regio geproduceerde hedendaagse kunst kan zich makkelijk meten met die van andere metropolen in ons land en daarbuiten en verdient het om te worden getoond.

Rijnmondiaal staat voor een tweejaarlijkse groepstentoonstelling van eigentijdse beeldende kunst uit de regio Rijnmond in Museum Vlaardingen. De eerste editie werd in 2022, ondanks de coronacrisis, met succes gehouden. Rijnmondiaal is een afspiegeling van wat er leeft onder de in de regio gevestigde kunstenaars en haar bewoners. In de regio is er slechts een beperkt podium voor de ‘eigen’ gevestigde kunstenaars. Het vernieuwde Museum Vlaardingen bevindt zich in het hart van de regio Rijnmond en is de aangewezen partij en locatie voor deze tentoonstelling.

Rijnmondiaal

5 juli t/m 31 oktober 2024

  • tentoonstelling van beeldende poëzie uit de regio Rijnmond;
  • 18 gerenommeerde kunstenaars tonen hun eigentijdse kunst 
  • Een afspiegeling van wat er leeft onder de in de regio gevestigde kunstenaars

Overkoepelende thema’s Rijnmondiaal

De selectie is ook deze editie weer heel divers. Toch zijn er overeenkomsten. Opvallend is dat nagenoeg alle deelnemers zich verhouden tot realisme, in welke vorm dan ook: van bijna abstract maar nog wel herkenbaar tot hyper realistisch. Geheel in de trend van onze tijd nemen veel kunstenaars een kritische houding aan ten opzichte van  milieu en samenleving, iets wat niet vreemd is in dit zwaar geïndustrialiseerde gebied. Een aantal kunstenaars laat zich heel bewust inspireren door bepaalde periodes in de kunstgeschiedenis. Veel kunstenaars hebben een heel eigen omgang met hun gekozen medium ontwikkeld: ze ‘maken’ het zelf. Tenslotte is er ruimte voor de intimiteit van de directe omgeving en een blik over de grens naar de gebeurtenissen elders in de wereld. Hierbij speelt een bewust gekozen plek in de stad, de havens en bijbehorende industrie, inclusief rafelranden van de steden, een belangrijke rol. Vandaar Rijnmondiaal!

 

DEELNEMENDE KUNSTENAARS:

Marjolijn van den Assem                                         Rosa Boomsma
Anuli Croon                                                             Jasper van den Ende
Stefan Gross                                                           Marjon Hoogendijk
Mehmet Rifii Kileci                                                  Peter Koole
John Laurens                                                         Olaf Mooij
Olphaert den Otter                                                 Jan Prins
Simon Schrikker                                                     Niels Smits van Burgst
Johannes Steendam                                              Anne Visser
Eveline Visser                                                        Hans Wilschut

 

Rijnmondiaal wordt georganiseerd door Stichting Metamorphose in samenwerking met Museum Vlaardingen.

Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Vlaardingen, Fonds Schiedam Vlaardingen, Mondriaan Fonds, de Groot Fonds, Droom & Daad, J.E.Jurriaanse Stichting, Stichting Fonds Museum Vlaardingen en Vlaardingen Partners.

 

Mooi, klein museum in een monumentaal pand met een gevarieerde collectie. De fototentoonstelling Hope & fear (Hedayat Amid) was de kers op de taart.... ronduit briljant!

Coranne Havermans, november 2023