Het Tapijt van Vlaardingen is een hedendaags historisch wandkleed dat de geschiedenis uitbeeldt van de Slag bij Vlaardingen in 1018. De inspiratie voor het tapijt is het elfde-eeuwse Tapijt van Bayeux waarop het verloop van de slag bij Hastings is uitgebeeld. Het Vlaardingse tapijt is gemaakt op zes meter lang 19-draads linnen en geborduurd met wol. Het toont allerlei voorstellingen met betrekking tot deze veldslag waarin Graaf Dirk de Derde van Holland naar aanleiding van een feodaal conflict de troepen van de Duitse Keizer versloeg.
Aanleiding voor het maken van het werk was de 1000-jarige herdenking van deze historische gebeurtenis, die in 2018 plaatsvond en werd gevierd met een heropvoering van de slag. De archeologische vereniging Helinium kwam met het idee voor dit tapijt in de stijl van het Tapijt van Bayeux. Vanaf 2017 werd er door meer dan 80 personen aan het tapijt gewerkt. Daarbij werd de ‘Bayeux-steek’ gehanteerd.
Het oorspronkelijke ontwerp voor het tapijt is gemaakt door illustrator en beeldend kunstenaar John Rabou. Hij maakte reeds in 2000 vier panelen met daarop de veldslag en de gebeurtenissen in de decennia erna. Speciaal voor het tapijt heeft de illustratror tussenstukken gemaakt en en vijfde paneel toegevoegd, zodat één tafereel ontstond van 6 meter lengte.
Het is voor het eerst dat het tapijt in het museum te zien is.
8 maart t/m 7 mei 2023
Wat begon als een project voor de viering van 1000 jaar Slag bij Vlaardingen, is uitgegroeid tot een project om de hele geschiedenis van Vlaardingen op tapijt te borduren. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de uitreiking van de Stadsrechten aan Vlaardingen door Floris V in 1273. Maar ook andere perioden uit de Vlaardingse geschiedenis zullen aan de beurt komen. De stichting is op zoek naar mensen die het leuk vinden om mee te borduren. Kijk voor meer informatie op de website van het Tapijt van Vlaardingen.
Goed verhaal over de geschiedenis van Vlaardingen.
In het museum zijn vanaf 1 juni unieke beelden en voorwerpen te zien uit deze bijzondere maanden na 5 mei 1945.
Altijd te zien
15 november 2024 t/m 13 april 2025