Vlaardingen behoort tot de oudst bewoonde gebieden van Nederland. Al zo’n 6.000 jaar voor Christus was de Delta bewoond. De periode 3500-2500 v.Chr. wordt ook in de rest van Nederland aangeduid als de tijd van de ‘Vlaardingencultuur’. Het waterrijke gebied was in die tijd al een bron van werkgelegenheid en welzijn. Omdat Vlaardingen na de Tweede Wereldoorlog uitgroeide van een dorp naar een middelgrote stad, zijn er veel archeologische opgravingen vondsten gedaan.
De tentoonstelling is opgebouwd rond de belangrijkste archeologische vondsten uit de omgeving, zoals de ruim 3000 jaar oude ‘Krabbeplasman’, een boomstamkano uit 683 v. Chr., een klepduiker uit de eerste eeuw van onze jaartelling en tal van andere bijzondere objecten. Niet alleen de objecten staan centraal, ook de verhalen van de mensen die de vondsten hebben gedaan wordt verteld. Luister bijvoorbeeld naar het verhaal van twee spelende Vlaardingse jongetjes, die bij toeval het skelet van de Krabbeplasman vinden.
Altijd te zien
Combineer je museumbezoek met een bezoek Masamuda, het educatief archeologisch erf in de Vlaardingse Broekpolder. Met het nabouwen van gebouwen uit de prehistorie en middeleeuwen, komt het (verre) verleden van het Maasmondingsgebied (Masamuda) tot leven. Ontdek hoe het was om in de Steentijd je eten te bereiden, in de Romeinse Tijd te kanoën en in de Middeleeuwen kleding te maken en de akkers te bewerken. www.masamuda.nl
Wat een verbetering na het Visserijmuseum. Onze hernieuwde kennismaking met Vlaardingen was zeker een goede, wat is dit museum in de nieuwe stijl enorm verbeterd. We komen er zeker terug.
Museum Vlaardingen en Stadsarchief Vlaardingen hebben het Vlaardingse leven tijdens de pandemie voor de toekomst vastgelegd.
Onlangs is er een replica van de historische Stadskraan Vlaardingen aan de Museumkade voor het museum geplaatst.
De VL92 Balder (1912) is de oudste in originele staat verkerende haringlogger. Het is het varende monument van Vlaardingen en een belevenis om een bezoek aan te brengen.