De tentoonstelling
In de tentoonstelling zal naast het portret van Van Tijen zijn betrokkenheid met Vlaardingen centraal staan. Door middel van maquettes, foto’s, modellen, verhalen, beeldmateriaal en meer zal er een tentoonstelling ontstaan die levendig verteld wat Van Tijen voor Vlaardingen heeft betekend en hoe dit de toekomst positief kan beïnvloeden.
De tentoonstelling zal bestaan uit drie hoofdonderdelen. Het eerste deel richt zich op het verhaal van Van Tijen, zijn levensloop en zijn bijdrage aan de wederopbouw. Dit wordt ondersteund door zijn portfolio en verhalen over de bijzondere reizen die hij heeft afgelegd. Het tweede deel zal de betrokkenheid van Van Tijen met Vlaardingen centraal stellen, met gebruikmaking van maquettes, foto’s, modellen en archiefmateriaal. In het derde deel van de tentoonstelling staan de bewoners centraal, aan de hand van persoonlijke verhalen, bijzondere herinneringen en unieke foto’s. Voorafgaand aan en tijdens de tentoonstelling zullen bewoners van het eerste uur en huidige bewoners uitgenodigd worden om hun herinneringen en verhalen over de Westwijk en de Babberspolder te delen.
Boek en Documentaire
De laatste publicatie over Willem van Tijen komt uit 1987. Er is in de laatste 36 jaar een hoop kennis over zijn werk bijgekomen. Daarom werkt de Stichting Willem van Tijen aan een nieuw, uitgebreider, en moderner werk over deze belangrijke architect. Het boek wordt gepubliceerd in samenwerking met Stichting BONAS en zal verschijnen aan de vooravond van de tentoonstelling.
Bij de tentoonstelling komt ook een documentaire, waarin de context, het leven en het werk van Willem van Tijen verder zal worden uitgediept. Deze documentaire zal vorm krijgen door interviews met familieleden, partnerts en (oud-)collega’s van de architect. Ook zullen (oud-)bewoners van de door Van Tijen ontwikkelde wijken aan het woord komen.
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Fonds Museum Vlaardingen, Fonds Schiedam Vlaardingen, Gemeente Rotterdam, Gemeente Vlaardingen, Kokon Architectuur & Stedenbouw, Stichting Jan Anderson & Rita Boon, Van der Mandele Stichting, Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting.