Binnenkort te zien

Schoon aan de Haak, Schilderachtig vissersleven

22 juni t/m 10 november 2019

De visser, zijn familie en zijn werk was een geliefd onderwerp in de (schilders)kunst van de ‘lange’ 19e eeuw. Het beeld dat van de visserij werd geschetst in de kunst bepaalt voor een niet onbelangrijk deel nog altijd onze kijk op het vissersbestaan. Onbewust kennen wij veel schilderijen van vissers. Zij komen voor op schilderijen van de Romantiek, van de Haagse School en bevolken nog altijd het beeld op menig kunstwerk tijdens de periode van de Art Nouveau. Van de tijd van Israëls tot de tijd van Toorop was het ‘vissersgenre’ populair.

De tentoonstelling ‘Schoon aan de haak’ toont werk van schilders uit deze periode en laat zien hoe het vissersbestaan door de verschillende kunstenaars en stromingen werd beleefd. Naarmate de maatschappij steeds sneller industrialiseerde, werd het beeld dat zij hadden van het vissersbestaan steeds nostalgischer en meer geïdealiseerd, totdat juist ook de armoede van de visser een meer (sociaal) realistisch thema werd.

Een 30-tal schilderijen van onder andere de bekende Hollandse schilders Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), Jozef Israëls (1824-1911), Bernardus Johannes Blommers (1845-1914) en Willy Sluiter (1873-1949), worden ‘schoon aan de haak’ tentoongesteld in Museum Vlaardingen. De schilderijen laten zien hoe het vissersbestaan door de verschillende kunstenaars en stromingen werd beleefd; zij belichten de visserij vanuit een bijzondere kunsthistorische hoek. De visser, zijn familie en zijn werk waren een geliefd onderwerp in de kunst van de ‘lange’ 19e- eeuw. Het beeld dat van de visserij werd geschetst in de kunst, bepaalt grotendeels nog steeds onze kijk op het vissersbestaan.

De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Dordrechts Museum, waar als aanvulling op Schoon aan de haak de symboliek van vis belicht wordt in de tentoonstelling Beet! - vissen naar verborgen betekenissen. Van religieuze verwijzingen tot erotische toespelingen. Het Dordrechts Museum laat zien hoe rijk en divers dit onderwerp is. Meer dan 175 verschillende werken variërend van Bruegels 'De grote vissen eten de kleine' tot Eschers 'Water en Lucht' laten zien hoe door de eeuwen heen de ene kunstuiting de andere beïnvloedt.