Binnenkort te zien

Den juisten Tijd

6 maart t/m 29 maart 2020

Jaarlijks wordt op 13 maart in de Grote Kerk te Vlaardingen de internationale Geuzenpenning uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor vrijheid en democratie en/of de strijd tegen dictatuur, discriminatie en racisme. De Geuzenmaand is verbonden met de Geuzen, de eerste verzettsstrijders van de 2e wereldoorlog, die afkomstig waren uit Vlaardingen en omgeving. Daarom is maart in Vlaardingen de ‘Geuzenmaand', met tal van activiteiten om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het gedachtengoed. Zo wordt er jaarlijks een kunstexpositie georganiseerd door een gastcurator, waarbij er dit jaar op drie locaties geexposeerd zal worden: Museum Vlaardingen, Kade 40 en de Grote Kerk. Het belooft een inspirerende, brede tentoonstelling te worden waarbij kunstenaars uit diverse landen en culturen samenkomen om aandacht te besteden aan het gedachtengoed van de Geuzenmaand. 

Het thema van de Geuzenmaand 2020 is "den juisten tijd". Deze frase maakt deel uit van de tekst "verzet tegen den vijand geschied steeds op den juisten tijd" en is afkomstig van een brief van één van de Geuzen. 

Omdat het belangrijk is dat vrijheid en het besef daarvan doorgegeven worden aan volgende generaties is er rekening gehouden met de leeftijd van de kunstenaars - variërend van 20 tot 80 jaar. Nederland viert in 2020 het 75 jarig jubileum van vrijheid. In verbondenheid met dit bijzondere jaar zijn  kunstenaars uit Engeland, Amerika, Canada, Polen, Duitsland en Japan uitgenodigd.

Curator  van de tentoonstelling is de Vlaardingse beeldend kunstenaar Jan van Dorp. De deelnemende kunstenaars zijn: Wolfgang Brenner, Frank Eerhart, Sarantis Gahas, Margot Hartford, Mark van de Heuvel, Fenneke Hordijk, Paula Kouwenhoven, Diederik Klomberg,Dong Ye Kloppenburg, Bea Last, Kauji Ohno, Jan Radersma, Harry Schumacher, Michel Snoep, Akiko Suzuki Heyward, Roel Teeuwen, Winnie Tesmacher, Melannie van Tienen, Annemarie van Ulden, Helen Vergouwen, Tomasz Vetulani en Karin de Visser.