Nu te zien

Haringkoppen niet te stoppen

20 juli tot en met 29 september

Vanaf zaterdag 20 juli is in Museum Vlaardingen de tentoonstelling ‘Haringkoppen niet te stoppen’ te zien.  Ruim 200 versierde haringen, voortkomend uit het project ‘Haringkoppen verbinden’, worden tijdens de zomermaanden tentoongesteld. Kunstzinnige, verrassende, emotionele en bijzondere haringen, versierd, beschilderd, beplakt en bespoten; elke haring heeft een eigen identiteit en een eigen verhaal.

‘Haringkoppen verbinden’ is enige jaren geleden gestart door de Vlaardingse ondernemer Jos Lukassen, met als doel het bevorderen van de haring als icoon en trots van de stad en hiernaast mensen, bedrijven, verenigingen en clubs met elkaar en met de stad verbinden. Deelnemers kopen, voor zichzelf of om cadeau te doen, een onbewerkte haring in een geschenkverpakking. Deze haring kan vervolgens geheel naar eigen inzicht worden verfraaid. Op deze manier wordt iedere haring gepersonaliseerd en als uniek object onderdeel van de grote haringgemeenschap.

Deze haringgemeenschap is nu dus te zien in Museum Vlaardingen, waar tegelijkertijd ook de tentoonstelling Schoon aan de haak. Schilderachtig vissersleven te zien is. Beide tentoonstellingen laten zien dat vis en de visserij als grote bron van inspiratie voor kunstenaars kan dienen.

Iedereen die geïnspireerd raakt door de tentoonstelling kan zijn of haar eigen haring aanschaffen en versieren, en deze vervolgens aan de tentoonstelling toevoegen. In iedereen schuilt wel een kunstenaar! Naast de versierde haringen zijn in de tentoonstelling ook de ontwerptekeningen en diverse mallen van de onbewerkte haringen te zien, waarmee ook het proces van concept tot realisatie zichtbaar wordt.