Nu te zien

Jongkind Onderweg - An artist born.

18 mei t/m 28 september 2019

Leven aan het water

Jongkind maakte veel schetsen en schilderijen van het landschap van Midden-Delfland en locaties aan de trekvaart. Hij is in deze regio daarmee een belangrijke verteller van het verhaal van het leven met en aan het water. Talloze malen is Jongkind verhuisd. Onderweg maakte hij vele schetsen, waarop thema’s en onderwerpen uit deze omgeving terug te zien zijn. Ook in zijn latere werk kwam het leven met en aan het water vaak terug. Daarmee ontstaat een prachtig beeld van hoe deze regio er in zijn tijd uitzag.

Impressies van licht en kleur

Het tweede thema dat opvalt in het werk van Jongkind, is de prille ontwikkeling richting een impressionistische toets. Een toets die later in zijn leven vrijer en gekleurder wordt en uitmondt in soms stemmige, soms dramatische maangezichten. De verre horizon, schitteringen, reflecties op het water... Jongkind ontwikkelt onderweg zijn eigen manier van kijken, waarmee hij uiteindelijk een hele nieuwe generatie kunstenaars inspireert: de impressionisten.

Tentoonstelling

Museum Vlaardingen toont 10 tot 15 schilderijen en etsen van Jongkind uit de omgeving van Vlaardingen, Maassluis, Midden-Delfland, Delft en Overschie. Vanaf zaterdag 18 mei a.s. bent u van harte welkom om de tentoonstelling Jongkind onderweg, An artist born te bezichtigen.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Fonds Schiedam Vlaardingen, Fonds op Naam Ary van West, G.Ph. Verhagen-Stichting, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Fonds Museum Vlaardingen en Fonds op Naam Swart-van Essen.