Nu te zien

Verblijven en vertrekken - Een zakdoek voor de dokter.

23 november 2019 t/m 1 maart 2020

In Vlaardingen is de ‘Moermanboerderij’ een begrip. Er zullen ongetwijfeld nog genoeg oudere inwoners zijn, die als patiënt van huisarts Moerman zijn praktijk hebben bezocht. Maar veel Vlaardingers kennen het imposante landgoed alleen van de buitenkant, en van de verhalen. Het idee, dat er al 30 jaar niets in het huis is veranderd, spreekt bij velen tot de verbeelding. Zo ook bij de Vlaardingse kunstenares Elly Dijkshoorn. In de periode voor de verkoop is zij meerdere malen in de woning en praktijkruimte van Dr. Moerman geweest en heeft zich laten inspireren door de verstilde wereld die zij daar aantrof. 

In de tentoonstelling maakt u kennis met dokter Moerman en het landgoed Hoogstad. Vervolgens stapt u de verstilde woning van de dokter in, bezien door de ogen van Elly Dijkshoorn. Vijftig fotopanelen verbeelden de sfeer, de nagelaten sporen en de herinneringen van de verschillende vertrekken. Dijkshoorn maakte ook gebruik van verschillende accessoires en attributen, om accenten aan te brengen, contrasten te creëren of juist dingen te benadrukken. Ook deze accessoires, soms verworden tot kleine installaties, maken deel uit van de tentoonstelling.

Tentoonstelling foto's Moermanboerderij door Elly Dijkshoorn Tentoonstelling foto's Moermanboerderij door Elly Dijkshoorn

De Vlaardingse kunstenaar Elly Dijkshoorn (1949) heeft haar opleiding genoten aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zij werkt bij voorkeur op panelen van berkenhout met acrylverf en verwerkt daarin graag materialen, zoals foto’s, papieren en textiel, die een herinnering in zich dragen.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Fonds Schiedam Vlaardingen.