Topstukken

Het museum heeft veel prachtige voorwerpen die niet altijd ‘gezien’ worden door de bezoekers. We vroegen aan onze vrijwillige medewerkers, die veel vaker in het museum zijn, hun favoriete museumstuk te kiezen.

De koepelkamer

Het topstuk van Loes Veldhoen

Deze keer de Koepelkamer als topstuk van Loes Veldhoen

Loes is in 2015, kort na de heropening van Museum Vlaardingen, als vrijwilliger gestart als gastvrouw en assistent in de catering. Haar werk- en levenservaring als dienstverlener in de bedrijfsrestauratie, horeca en delicatessendetailhandel laat zij meespelen in de publiekscontacten in het museum. Haar achtergrond en kennis van de kunstwereld maakt het nog lastig om een keuze te maken uit de objecten in Museum Vlaardingen. Toch kiest Loes voor de Koepelkamer, vanwege de bijzondere uitstraling van die kamer, die wel de allermooiste kamer van het Museum Vlaardingen genoemd wordt.

Authentiek

Die uitstraling van de Koepelkamer komt misschien, omdat deze kamer het enige authentieke deel is van het overgebleven woonhuis van Abraham van der Linden. Het is gebouwd omstreeks 1740 en voorzien van prachtig stucwerk in Lodewijk XV-stijl. In 1750 is het voorzien van een plafondschildering van Gerard Sanders die meerdere opdrachten van de familie kreeg. De schildering staat vol met mythologische voorstellingen, waaronder een “godin die de daden van de helden uitbazuint”, meerdere symbolen en Mercurius, de god van de handel die in het huis van de welvarende ondernemer Van der Linden natuurlijk niet kon ontbreken.

De koepelkamer in het Museum Vlaardingen

Vele functies

Omdat koepelkamers uit die tijd veelal voorzien waren van behangselschilderijen, is in 2015 een print aangebracht van een maritieme voorstelling. Het is een kopie uit de pastorie van Kockengen en benadrukt de grandeur van de kamer. De marmeren schouw met spiegel, de open servieskast in de hoek met ‘s zondags servies en de gedekte tafel met damast tafelkleed, servies en visbestek dragen bij aan die sfeer. Bijzonder zijn ook de industrieel vormgegeven radiatoren uit de 20e eeuw en de subtiele kleurproeven die gebruikt zijn bij de laatste restauratie. Stille getuigen dat deze ruimte meerdere malen is verbouwd en in gebruik is geweest als woonhuis, bank van lening, belastingkantoor, kantongerecht, postkantoor en Muziekkamer in het Visserijmuseum.

Trouwlocatie

De grootte van de kamer, de ruime toegankelijkheid van daglicht door de grote ramen en het lichte plafond maken de Koepelkamer tot een uitstekende locatie voor recepties en kamerconcerten. De Koepelkamer is dan ook aangewezen als trouwlocatie door de gemeente Vlaardingen. Loes vat het dan ook kernachtig samen: “Als ik ooit zou trouwen, zou het in de Koepelkamer zijn.”

En zo is ook de Koepelkamer ook een topstuk waarop Museum Vlaardingen trots kan zijn.

De koepelkamer in het museum Vlaardingen met uitzicht op de haven