Arij Pleijsier. De terugkeer van een Vlaardings schildertalent 5 juni t/m 19 september 2021

1-6-2021 Nu te zien
Arij Pleijsier. De terugkeer van een Vlaardings schildertalent 5 juni t/m 19 september 2021

Allereerste overzichtstentoonstelling van het werk van de Vlaardingse marineschilder Arij Pleijsier (1819-1979)

Terug in zijn geboortestad 
Arij Pleijsier (1819-1879) wordt in Vlaardingen geboren als zoon van een plaatselijke aannemer en haringreder. Het ligt voor de hand dat hij carrière maakt in de bouw of de visserij, maar de liefde voor de kunst is sterker. Opgegroeid in een Hollandse stad aan het water staan vooral maritieme onderwerpen in zijn werk centraal. Pleijsier groeit uit tot een bekend en zeer ondernemend kunstenaar, met klanten uit de hoogste kringen. Tegenwoordig is Pleijsier echter voor velen een onbekende naam. Hoogste tijd dus voor een hernieuwde kennismaking, in het museum van zijn geboortestad! 
 
Eerste overzichtstentoonstelling
Deze allereerste overzichtstentoonstelling van het werk van Arij Pleijsier volgt de kunstenaar van zijn jeugd in Vlaardingen tot aan zijn successen in de Amsterdamse kunstwereld. De sterke concurrentie en de verminderde steun van de overheid dwingen kunstenaars in deze tijd om commercieel te denken. Hoe slaagt een jongen uit Vlaardingen - zonder kunstenaarsopleiding - erin om op te klimmen tot een geliefd kunstschilder in zijn tijd? En waarom lijkt Pleijsier nu vergeten, terwijl zijn werk in binnen- en buitenlandse musea te vinden is? Persoonlijke documenten, voorstudies en kunstwerken met uiteenlopende onderwerpen geven antwoord op deze vragen. De eigen collectie Pleijsieriana van het museum wordt voor deze tentoonstelling aangevuld met bruiklenen uit verschillende vooraanstaande musea en van particulieren.   
 
Activiteitenprogramma 
Kom nog meer te weten over het werk en het leven van Arij Pleijsier via ons gevarieerde activiteitenprogramma, met onder andere rondleidingen, workshops en inspiratiewandelingen door de stad. Voor kinderen is er een speciale route door de tentoonstelling. Stap aan boord van de Vlaardingse hoeker van Wouter Pleijsier, de broer van Arij, en leer meer over de kunstenaar en zijn werk. Als alle opdrachten zijn volbracht en de code is gekraakt, dan ligt er een leuke verrassing voor je klaar! 
 
 
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: Stichting Fonds Museum Vlaardingen, Deltaport Donatiefonds, Fonds 21, G.Ph. Verhagen-Stichting, M.A.O.C. Graving van Bylandt Stichting, Stichting de Groot Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en Stichting Gifted Art.